Nuorisotoiminta

Nuorisotoiminnan kalenteri

 

Tässä näet junioritoiminnan ikioman tapahtumakalenterin! Eri tapahtumien tarkemmat tiedot ja linkit löydät alempana olevasta tekstistä, jossa esitellään Someron Esan suunnistusjaoston lapsille ja nuorille tarjoamaa toimintaa kaudella 2024.

Heinäkuu 2024

Viikko 30

Heinäkuu 2024
27 1 2 3 4 5 6 7
28 8 9 10 11 12 13 14
29 15 16 17 18 19 20 21
30 22 23 24 25 26 27 28
31 29 30 31

(Kuva: Seppo Väli-Klemelä)
(Kuva: Olivia Luhtala)
(Kuva: Olivia Luhtala)

Nuorisotoiminta 2024

 

Someron Esan tavoitteena on tarjota kaikenikäisille lapsille ja nuorille mahdollisuus harrastaa suunnistusta. Omat tavoitteensa he saavat määritellä itse.

Kesäkaudella on tarjolla viikottaisia iltarasteja, alkeiskursseja (lasten tutustumiskurssit, Hippo-suunnistuskoulu ja aikuisten suunnistuskoulu myös yli 14-vuotiaille), nuorten treeniryhmän harjoituksia ja taitotreenejä, joihin nuoretkin voivat osallistua. Kesäisin järjestetään mahdollisuuksien mukaan myös nuorten omia leirejä ja kisareissuja.

Talvisin treenataan yleisurheilijoiden kanssa yhteisryhmissä.

Lisätietoa nuorisotoiminnasta voi saada jaoston nuorisovastaavalta Johannalta (luhtala.johanna@gmail.com).

 

Kesäkausi

 

Alkeiskurssit

 

Keväällä 2024 järjestämme alakouluikäisille lapsille suunnattuja alkeiskursseja Someron kouluilla. Ensimmäiset kerrat ovat viikolla 13 ja kurssit jatkuvat kolme viikkoa. Maanantaisin kurssi on Pitkäjärven koululla, tiistaisin Oinasjärvellä ja keskiviikkoisin Joensuun koululla. Osallistumaan saa tulla vaikka jokaisella koululla. Kurssi kestää klo 17.30-n.18.30.

Mukaan saa lapsen lisäksi tulla vaikka koko perhe, suunnistus on hyvä harrastus kaikille! Kurssit ovat maksuttomia eikä niille tarvitse erikseen ilmoittautua.

Lasten alkeiskurssilla harjoitellaan suunnistukseen tarvittavia taitoja hauskoilla harjoituksilla koulujen pihojen turvallisessa ympäristössä. Näin innostetaan lapsia mukaan mielenkiintoisen ja monipuolisen urheilulajin pariin. Mukaan tarvitsee vain säähän sopivan urheiluvarustuksen. 

 

Hippo-suunnistuskoulu

 

Suunnistuskoulu on jokakesäinen suunnistuskurssi kaikille lajista kiinnostuneille 7-14-vuotiaille lapsille. Vanhempia rohkaistaan olemaan mukana harrastuksessa etenkin pienimpien lasten kanssa. Näin suunnistuksesta saa koko perheelle iloisen ja luonnonläheisen liikuntaharrastuksen. Suunnistuskoulu antaa hyvän pohjan jatkaa harrastusta niin itsenäisesti kuin osana nuorten treeniryhmää.

Suunnistuskoulu kokoontuu kevään 2024 aikana 4 kertaa. 3 näistä kerroista järjestetään Torstairastien yhteydessä (18.4., 25.4., 2.5.) klo 17.30-18.30 ja viimeinen kerta on keskiviikkona 8.5., jolloin Someron Pitkäjärvellä järjestetään Kompassi-cupin osakilpailu (linkki). Torstairastien paikat ja ajo-ohjeet löydät Torstairastikalenterista.

Jokaiseen kertaan kuuluu yhteinen alkulämmittely ja jonkin suunnistustaidon opetustuokio. Sen jälkeen lähdetään pienemmissä porukoissa suorittamaan päivän suunnistusharjoitusta.

Ilmoittautuminen suunnistuskouluun on auki nyt! Ilmoittautuminen tulee hoitaa viimeistään 16.4. Kurssin hinta on 20 € /lapsi, ja siihen sisältyvät kurssimateriaalit sekä osallistuminen Kompassi-cupiin. Myös Kompassi-cupin kilpasarjoihin osallistumiseen tarvittava lisenssi korvataan. Osallistumismaksu maksetaan lapsen toisella osallistumiskerralla joko käteisellä tai Mobilepaylla.

Ilmoittautuminen: linkki

Suunnistuskoulu toteutetaan OP Lounaismaan tuella.

 

Nuorten treenit 

 

Keväällä 2024 aloitetaan aivan uusi Someron Esan lasten ja nuorten suunnistuksen treeniryhmä. Ryhmään otetaan mukaan kaikki halukkaat noin 7-15-vuotiaat lapset. Taitotasovaatimuksia ei ole, mutta halutessaan voi ensin käydä kokeilemassa suunnistusharrastusta alkeiskurssilla ja Hippo-suunnistuskoulussa. Mukaan voivat siis tulla kaikki kokeneet ja vähemmän kokeneet nuoret!

Harjoituksia on toukokuusta syyskuuhun asti lähes joka viikko (ensimmäinen kerta 16.5.). Vain heinäkuun ajan pidetään kesätaukoa, jonka aikana rohkaisemme käymään omatoimisesti Torstairasteilla ja erilaisissa kisoissa. Harjoitukset järjestetään Torstairastien yhteydessä, mutta treenejä varten tehdään usein aivan omat radat, joissa päästään harjoittelemaan suunnistusta päivän teeman mukaisesti. Jokaiseen kertaan kuuluu yhteinen alkulämmittely, teoriaosuus ja suunnistusharjoitus. Harjoituksilla on teemoja, kuten rastinotto, kompassin käyttö ja reitinvalinnat.

Suunnistuksen nuorten treenit kuuluvat Someron Esan kesä 2024 -kausimaksupakettiin, jolla lapsi saa osallistua kaikkiin Esan kesätapahtumiin vain yhden ilmoittautumisen jälkeen. Lue lisää kausimaksusta ja tapahtumista täältä. Ilmoittaudu mukaan treeneihin tästä linkistä.

Treenien ja Torstairastien paikat sekä ajo-ohjeet löydät Torstairastikalenterista. Treenit alkavat joka viikko klo 17.30 ja päättyvät n. klo 18.30. Treeneistä tiedotetaan jaoston nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa sekä Whatsapp-ryhmässä, jonka kokoamme kaikista huoltajista, jotka ovat maksaneet lapselleen kesän kausimaksun.

Ryhmässä kannustetaan ja valmistetaan nuoria käymään kilpailuissa. Yhteisiä kilpailureissuja tehdään mm. Varsinais-Suomen Kompassi-cupin kilpailuihin ja Särkänniemi-suunnistukseen. Myös viestikilpailuihin kerätään mielellään joukkueita. Lue lisää aiheesta osiosta Nuorisotoiminta - kilpailut.

 

Torstairastit

 

Jokaviikkoisissa iltarastitapahtumissa, Torstairasteilla, on tarjolla laaja valikoima ratoja, joita myös lapset saavat tulla kiertämään. Alle 15-vuotiaille osallistuminen on täysin ilmaista ja 15-20-vuotiaille tarjotaan 50% alennus. Someron Esan kesän 2024 kausimaksun maksaneiden nuorten (15-18v) ei tarvitse maksaa erikseen Torstairastien karttamaksua, vaan se sisältyy kausimaksuun.

Helppo 2 kilometrin rata soveltuu hyvin myös nuorimmille suunnistajille, sillä se rakentuu polkujen ja muiden erittäin selkeiden maastonkohteiden varaan. Myös helpon 4 kilometrin rata sopii hyvin aloitteleville suunnistajille. Normaali 3 km, haastava 4 km ja vaikea 6 km taas soveltuvat enemmän haastetta kaipaaville nuorille. Silloin tällöin mukana on myös rastireitti. Viikkokohtaiset ratavaihtoehdot päivitetään aina sosiaaliseen mediaan. Lue lisää eri radoista.

 

Kesän oheisharjoitukset

 

Suunnistajia kannustetaan aktiivisesti harrastamaan myös muita lajeja. Kesällä 2024 on mahdollista käydä yhdellä kausimaksulla harrastamassa suunnistuksen lisäksi myös yleisurheilua ja frisbeegolfia vaikka joka viikko! Lue aiheesta lisää.

Yleisurheilua treenataan tiistai-iltaisin ja torstaiaamupäivisin, suunnistustreenit ovat torstaisin iltarasteilla.

 

Taitotreenit ja yhteislenkit

 

Taitotreenit ovat kaikille seuran jäsenille suunnatut yhteisharjoitukset, joissa kehitetään yhdessä niin suunnistustaitoa kuin myös kuntoa. Erityisesti ne on suunniteltu kilpailuissa kävijöille ja muille, joita kiinnostaa oman suunnistustaitonsa parantaminen. Treenejä pidetään vuorokuukausin yhdessä Lounais-Hämeen Rastin kanssa.

Treenit järjestetään vaihtelevissa paikoissa ympäri Someron ja yhteistyöseurojen suunnistusmaastoja. Maastoina ei käytetä kaikkein yksinkertaisimpia tai helpoimpia paikkoja, vaan pyritään tarjoamaan suunnistajille haastetta. Tarjolla on joka kerta kaksi ratavaihtoehtoa, joista toinen on helpompi ja toinen haastavampi. Jokaisella kerralla on oma teemansa: joskus harjoitellaan pitkää matkaa, joskus yhteislähtöä ja joskus suunnassa kulkemista.

Taitotreenien lisätiedot ja aikataulut löytyvät etusivun uutiset-osiosta.

 

Yhteislenkkejä järjestetään joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina. Ne ovat reilun tunnin mittaisia rauhallisia polkujuoksu- tai hiihtolenkkejä, joille myös nuoret ovat aina tervetulleita.

Yhteislenkkien lisätiedot ja aikataulut löytyvät varmimmin seuran sosiaalisesta mediasta.

 

Kilpailut

 

Nuorisotoiminnassa pyritään antamaan kaikille lapsille ja nuorille eväät käydä kiertämässä haluamiaan kilpailuja. Yhteisiä kilpailureissuja tehdään mm. Varsinais-Suomen Kompassi-cupin kilpailuihin ja Särkänniemi-suunnistukseen. Myös viestikilpailuihin kerätään mielellään joukkueita (esim. Turun nuorisoviesti ja Kompassi-viestit). Noin 12-vuotiaasta lähtien on mahdollista päästä aikuisten joukkueissa mukaan Salon seudun rastiviestiin ja Halikko-viestiin. 15-vuotiaana puolestaan pääsee mukaan Jukolan ja Venlojen viestijoukkueisiin.

Seura maksaa kaikkien alle 21-vuotiaiden jäseniensä osallistumismaksut kilpailuihin, eli itse tulee ostaa ainoastaan lisenssi. Sen voi ostaa Suomisport-palvelussa.

Omatoiminen kilpailuissa käyminen voi kehittää nuoren suunnistajan taitoa paljon. Ilmoittautuminen tapahtuu suunnistusliiton Irma-palvelun kautta. Lisäksi kannattaa lukea tarkasti kyseisen kilpailun kilpailukutsu ja kilpailuohjeet, jotka löytyvät yleensä järjestävän seuran nettisivuilta. Jos ilmoittautumisessa on ongelmia, tai tulee muuta kysyttävää kisoihin liittyen, ota yhteyttä jaoston nuorisovastaavaan Johannaan (luhtala.johanna@gmail.com).

 

Mihin sarjaan lapsi ilmoitetaan?

Sarjan määrittelee ikä ja sukupuoli. D tarkoittaa naisia/tyttöjä, H tarkoittaa miehiä/poikia. Siispä D14-sarja on tarkoitettu tytöille, jotka täyttävät kyseisenä vuonna 14. Lapset voivat osallistua itseään vanhempien sarjaan, mutta eivät itseään nuorempien.

  • H/D8RR tarkoittaa 8-vuotiaiden ja nuorempien rastireittiä, eli siimarirataa, jossa metsässä kulkee koko matkan siimari, jota pitkin pääsee varmasti rasteille. Siiman oikominen voi lyhentää matkaa ja aikaa.

  • HD9RR on sinä vuonna 9 vuotta täyttävien rastireitti-sarja, jota ei kaikissa kilpailuissa ole. Silloin kyseisenä vuonna 9 täyttävä lapsi ilmoitetaan sarjaan…

  • H/D10RR eli 10-vuotiaiden sarjaan.

  • H/D12TR tarkoittaa tukireittirataa. Toisin kuin rastireitissä, tukireitissä siima ei vie rastille asti. Rastit sijaitsevat muutaman sadan metrin päässä siimasta. Tukireitti on hyvä vaihtoehto hieman epävarmemmalle suunnistajalle, joka hyötyy siiman tarjoamasta tuesta. Tukireitille voivat osallistua 12 tai vähemmän kyseisenä vuonna täyttävät lapset.

  • S-tunnus sarjan nimen perässä (esim. D8RRS) tarkoittaa, että kyseessä on saattajasarja. Ne ovat useimmiten avoimia sarjoja, joihin osallistuminen ei vaadi lisenssiä. Niissä lapsen mukaan metsään lähtee saattajaksi aikuinen, esimerkiksi oma vanhempi.

  • Tukireitti-sarjojen jälkeen alkavat suorat sarjat, joissa ei ole siimaria apuna. Niitä merkitään esim. H12, D16, H18.

  • Joissakin suuremmissa tapahtumissa tarjolla voi olla myös B-sarjoja, joissa on lyhyempiä ja helpompia ratoja kuin tavallisessa sarjassa. Erikseen voi siis olla H13, H14 ja H13-14B -sarjat.

  • Eliittisarjoja merkitään tunnuksella E. Ne ovat suurien kisojen kovimpia pääsarjoja. Myös nuorille 16-vuotiaista alkaen on omat eliittisarjansa. 

  • Nuorten sarjat loppuvat 20-sarjoihin. Sen jälkeen siirrytään pääsarjaan

  • 21 ja muihin aikuisten sarjoihin.

 

Miten kilpailuissa toimitaan?

Aina ennen kilpailuihin lähtöä kannattaa lukea tarkasti kilpailuohjeet, jotka julkaistaan joko järjestävän seuran tai itse tapahtuman verkkosivuille. Siellä kerrotaan tarkasti kyseisen kilpailun järjestelyistä. Kilpailuohjeista voi tarkistaa jokaisen sarjan matkan pituuden. Myös lähtöajat löytyvät yleensä linkkinä tapahtumasivulta tai Online-tulospalvelusta, josta voi muutenkin seurata tapahtumien tuloksia ja tulevia kisoja.

Kisapaikalla on usein oman seuran leiri, johon kaikki jättävät reppunsa, kun menevät valmistautumaan suoritusta varten. Leirin voi tunnistaa joko seuravatteista, tutuista ihmisistä tai seurateltasta. Kisapaikalla pitää noutaa kilpailunumero, jonka voi yleensä löytää kilpailuinfosta. Numero kiinnitetään hakaneuloilla suunnistuspaitaan. Sitten alkaa matka lähtöön, mikä on aina opastettu. Lähtöön kulkemiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Mukana pitää olla emit-kortti ja suunnistusvarusteet.

Ennen omaa lähtöä kannattaa lämmitellä. Joko kilpailukeskuksesta tai lähtöpaikalta täytyy ottaa emitiin kiinnitettävä tarkastuslippu, josta voidaan tarkistaa leimat, jos emit ei toimikaan kunnolla.

 

Useimmiten lapset kuulutetaan lähtökarsinaan 5 minuuttia ennen lähtöä. Rastireittiläiset, tukireittiläiset ja 10-sarjalaiset saavat tässä kohtaa nähdä mallikartan, jolle on piirretty rata. Muille näkyvillä olevassa kartassa ei ole rataa mukana. 

4 minuuttia ennen lähtöä tarkistetaan emit-korttien numerot. 

3 minuutin kohdalla tulee tehdä emit-kortin nollaus leimaamalla se karsinassa olevaan leimasimeen. 

2 minuuttia ennen lähtöä rastireittiläiset ja 10-sarjalaiset saavat kartan ja toimitsija opastaa heitä sen kanssa. Toimitsija kertoo muun muassa millainen viitoitus ja millaiset rastit maastossa ovat, sekä missä suunnistaja nyt on kartalla. TR-suunnistajat saavat nähdä mallikartan, jossa on rata. 12-, 13-, ja 14-sarjojen suunnistajat saavat tutustua mallikarttaan, johon on merkitty K-piste. 

1 minuutti ennen lähtöä kaikki loputkin alle 15-vuotiaat saavat ottaa kartan ämpäristä ja tutustua siihen. Poikkeuksena on sprintti, jossa myös 14-sarjalaiset saavat kartan vasta lähtöhetkellä.

Lähtöhetkellä kello piippaa tasan minuutin merkiksi ja kaikki lähtevät matkaan. Kartan saavat silloin ottaa käteensä myös 16 ja yli -sarjojen nuoret ja aikuiset. K-pisteellä tarkoitetaan karttaan merkittyä lähtökolmiota. Lasten lähdössä K-piste on aina lähtöpaikka, mutta nuorilla (16-sarjoista eteenpäin) ja aikuisilla se voi olla muutamien kymmenien metrien viitoituksen päässä.

 

 

Talvikausi

 

Lasten talvitreenit

 

Talvella 2023-2024 Someron Esan suunnistus- ja yleisurheilunuoret treenaavat yhdessä. Treenit kehittävät monipuolisesti lasten ja nuorten kestävyyttä, voimaa, nopeutta, liikkuvuutta ja koordinaatiota, joista on paljon hyötyä kaikissa urheilulajeissa. Kertoja on molemmilla ryhmillä 10 syksyllä ja 10 keväällä. Yhteistreenien päätyttyä siirrytään taas kesäkaudeksi omien lajien harjoittelun pariin.

Treenit maksavat Someron Esan jäsenille 30€ ja ei-jäsenille 50€ /10 kertaa. Lisäksi mukaan pääsee myös 6 € kertamaksulla, jonka voi maksaa paikan päällä käteisellä.

5-7-vuotiaat:

Nuorimmat, eli 5-7-vuotiaat liikkuvat pelien ja leikkien kautta joka torstai klo 17-17.45 Kirkonmäen koulun liikuntasalissa. Treenejä ohjaa Olivia Luhtala.

Yli 8-vuotiaat:

Kaikki yli 8-vuotiaat saavat treenata sunnuntaisin klo 14-15.30 Salon Vilppaan Minna Lammisen valmennuksessa joko urheilukentällä tai Joensuun koulun salissa. Treeneissä juostaan ja liikutaan reippaasti ja tehokkaasti.

Lue lisää talvitreenien sivulta, josta voi ilmoittautua mukaan.

 

 

Yli 14-vuotiaat

 

Yli 14-vuotiailla on kesäisin mahdollisuus osallistua sekä seuran nuorten harjoitusryhmän toimintaan että seuran taitotreeneihin. Talvisin he voivat olla mukana yli 8-vuotiaiden treeniryhmässä sekä aikuisten lihaskuntotreeneissä ja/tai intervallijuoksussa.