Kilpailuohje

Seuraavassa lajisääntöihin pohjautuvia hyviä ohjeita ja neuvoja tapahtumasta selviämiseen:

 

PYSÄKÖINTI JA KILPAILUKESKUS

 

Opastus on Somerniemeltä sekä VT 2:lta Salkolan risteyksestä, joista molemmista ajoaika enintään 15 minuuttia. Tutustu aluksi alla olevaan kilpailukeskuskarttaan:

Kilpailukeskus jakautuu siis kahtia parkkipaikka- ja lähtöalueeseen sekä yleisöalueeseen. Näiden välimatka on noin 400 metriä.

 

YLEISÖALUE

Yleisöalueen portilla on portsaripossu, joka ei päästä portista KETÄÄN ulos ennen klo 12.15:sta. Portin kautta yleisöalueelle saa tulla yleisöä ja myös kuntosuunnistajilla on oikeus tulla katselemaan kilpailua ennen omaa suoritustaan. Yleisöalueella on katsomo, kahvila ja puucee. Yleisöalueelta on hyvät näkymät maalialueelle ja osaan kilpailumaastosta, joten katselemista riittänee.

 

Huom! Pystymme tarvittaessa toimittamaan pieniä määriä kahvilan tuotteita yleisöalueen portille,

jos ennen suorituksen alkua haluatte ostaa itsellenne jotain hyvää. Tarjolla on kahvia, teetä, kastettavaa, sämpylää, mehua ja suklaata. Makkaraa paistellaan vasta iltapäivän puolella.

 

PARKKIPAIKKA-ALUE

Parkkipaikalle voi saapua kummasta tahansa suunnasta autolla. Parkkiin ohjausta ei kylttejä lukuun ottamatta ole, mutta tilaa riittää varmasti kaikille. Parkkipaikkaa vastapäätä on kilpailukeskuskartan osoittamassa paikassa puucee, jonne on kapea sallittu kulkureitti. Verryttelylenkkeilyä saa harrastaa (vain) lähtökynnysalueella ja parkkipaikalla.

 

LÄHTÖJÄRJESTELY JA LÄHTÖKYNNYS (lähtöviitoitusta ei ole)

Kaikki lähtevät samasta lähdöstä. Ensimmäinen kilpasarjojen lähtö on klo 12.00 ja viimeinen noin 12.25; lähtöajat ovat liitteenä. Kilpailijoita lähtee metsään aina puolen minuutin välein. Lähtöväli on kuitenkin 10 - 14 vuotiaiden sarjoissa aina sarjan sisällä 2 minuuttia ja sitä vanhempien sarjoissa 1,5 minuuttia.

 

Kilpasarjalaiset siirtyvät lähtöön lähtökynnysalueen kautta. Lähtökynnysalue on kirmailuun sopivaa harvahkoa mäntymetsää ja sen laidassa on pieni tiheikkö. Lähtökynnysalueelle saa mennä vapaasti sisään ja ulos klo 12.15 saakka, jolloin portti suljetaan.

 

Huom! Lajisäännöistä poiketen lähtökynnysalueella ei ole säänsuojaa eikä käymälää, mutta ehkä 10 minuuttia varten ei tarvitakaan.

Kilpailunumerot, irralliset rastinmääritteet ja tarkistusliuskat ovat saatavana lähtökynnyskarsinassa. Kilpailunumeroita on käytettävä kilpasarjoissa. Ota itsellesi oma pidike rastinmääritteitä varten mukaan. Vuokraemitin saa lähtötoimitsijalta.

 

Kilpailijat huudetaan lähtökynnyskarsinasta lähtöön 3 minuuttia ennen lähtöaikaa. Lähdössä on kolme kaistaa, tarkista jo ennen huutoa, mihin niistä sarjasi perusteella kuulut. Lähtökello piippaa puolen minuutin välein ja joka kerta astutaan seuraavaan lokeroon. 2 minuuttia ennen lähtöä 12- ja 14-sarjalaiset näkevät kartan, jossa on K-piste ja maaston alkuosa ja samaan aikaan 10-sarjalainen saa opastuksen. 1 minuutti ennen lähtöä 12-sarjalainen saa kartan. Muilla sarjoilla kilpailukartta ei ole nähtävillä ennen lähtöhetkeä.

 

Puoli minuuttia ennen lähtöä kaikki lähtijät astuvat lähtöleimasimen viereen ja laittavat toimitsijan kehotuksesta Emit-kortin lähtöleimasimeen. Toimitsija ojentaa kilpailijalle taitetun kartan, jota ei saa avata ennen lähtöhetkeä. Lähtöhetkellä toimitsija irrottaa kilpailijan Emit-kortista ja ajanotto käynnistyy, kun kortti nostetaan lähtöleimasimesta.

 

KUNTOSARJALAISET

Kuntosarjalaiset saavat lähteä välillä 12.30-13.00 omaan tahtiinsa. Kuntosarjoihin voi ilmoittautua lähtöpaikalla klo 12.30-13 ja osanottomaksu 10 euroa maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä lähtötoimitsijalle. (Kilpailukutsussa puhuttiin kahvilasta, suunnitelmia muutettu eli maksetaan lähtöön.) Kuntosarjalaiset leimaavat maalissa kuten muutkin ja ilmoittavat, millä radalla olivat (Isosika, Possu tai Minipossu).

 

MAASTO JA KARTTA

Lähtöpaikalla kilpailija saa muovissa olevan tulostekartan, jonka koko on A4, mittakaava 1:4 000, käyräväli 2 metriä ja joka on tehty kesä-heinäkuussa Janne Seppälän toimesta. Pohja-aineistona on käytetty Maanmittauslaitoksen avointa dataa (mtj, laserkeilaus, ilmakuvat).

 

Kilpailumaaston lajikohtaisia erityispiirteitä ovat erityisesti ratojen alkuosalla pehmeys ja kosteus, ratojen loppuosassa sokkeloisuus ja runsaat ihmisen tekemät rakenteet. Kulkukelpoisuus alueella on enimmäkseen hyvä eikä risukkoja tai tiheikköjä juuri ole. Asfaltti on maastossa vähemmistönä. Etenemisnopeus tullee vaihtelemaan ja reitinvalintoja on mukavasti tarjolla.

 

Myös kilpailua varten tehdyt aidat on kuvattu mustalla värillä kartan luettavuuden säilyttämiseksi.

 

RADAT, KIELLETYT JA VAARALLISET ALUEET SEKÄ ERIKOISVARUSTEET

 

Kilpailumaastossa ei ole peltoja, pihamaita tai muita erityisiä suorituksen aikana kiellettyjä tai vaarallisia alueita, joilla liikkumista olisi rajoitettu. Sprinttisuunnistuksen normaalien sääntöjen mukaisesti lammet ja tummanvihreät istutusalueet ovat kiellettyjä liikkua, samoin paksulla mustalla viivalla piirretyt aidat ovat kiellettyjä ylittää. Tilanahtauden vuoksi aitoja on piirretty sekä väkästen kanssa että ilman, mutta paksun mustan viivan erottaa kartalta kyllä.

 

Lisäksi alueella on yksi autolla ajettava tie, joka ovat kilpailun aikana autoilukäytössä, ja auton alle ei tietenkään pidä höppänyyksissään juosta kartta kädessä. Siinä tulee pipi.

 

Metsässä ei ole ensiapurasteja eikä juomarasteja. Hämäysrasteja saattaa kuitenkin löytyä. Yleisörastia ei tänä vuonna ole, eikä online-seurantaa tai väliaikatietoja maastosta. Syy tähänkin selviää, kun radat julkistuvat.

 

Kaikkien sarjojen radat käyttävät samoja maastonosia, joten pyydämme varomaan pienimpiä suunnistajia. 10-sarjoilla on normaali sprinttisuunnistusrata ilman siimaria. Kehotamme vanhempia kertaamaan sprinttisuunnistuksen karttamerkit ja kielletyt alueet, jos sprinttiä ei ole viime aikoina teidän perheessä harrastettu.

 

Osalla sarjoista on kartan kääntö, eli lähtöpaikalla annettavassa karttamuovissa on sekä radan alkuosan että loppuosan kartat. Ensimmäisellä kartalla rata päättyy rastiympyrään (jossa leimataan) ja kartan käännön jälkeen samassa paikassa on kolmio, jolta suunnistusta jatketaan eteenpäin.

 

Kartoissa ei ole koodinumeroita ja tästä syystä rastinmääritteet ovat tarjolla irrallisina.

 

Muutamissa tapauksissa rasti on sijoitettu rastipisteeseen, joka on aidan haara tai risteys. Näissä tapauksissa rastinmääritteen on lisämääritteenä on käytetty kulman merkkiä kuvaamassa sitä, millä puolella aidan haaraa tai risteystä rasti on:

 

Esimerkkirasti on siis aidan haarassa risteyksen keskipisteen itäpuolella jääden suunnilleen kaakkoon ja koilliseen menevien aitojen väliin.

RATAPITUUDET

 

Sarja / lyhin sallittu reitti

H21  3,39  (radalla kartan kääntö)

H40  3,11  (radalla kartan kääntö)

H45  2,91  (radalla kartan kääntö)

H50  2,91  (radalla kartan kääntö)

H55  2,83  (radalla kartan kääntö)

H60  2,83  (radalla kartan kääntö)

H65  2,59

H70  1,98

H75  1,63

H80  1,54

H85  1,54

 

D21  3,11  (radalla kartan kääntö)

D40  2,91  (radalla kartan kääntö)

D45  2,83  (radalla kartan kääntö)

D50  2,58

D55  1,98

D60  1,64

D65  1,64

D70  1,54

 

H16  2,35

D16  2,35

H14  1,87

D14  1,87

H12  1,73

D12  1,73

H10  1,65

D10  1,65

 

Kunto Isosika  2,92

Kunto Possu  2,37

Kunto Minipossu 1,77

 

Rastien lukumäärät paljastuvat vasta lähtöhetkellä.

 

Tänä vuonna radat ovat maastonkäytöllisistä syistä johtuen joissakin sarjoissa sprinttiratojen ylärajoilla, mutta toivomme, että kaikilla on silti hauskaa ja että sekä kuntoa että taitoa koetellaan asiaankuuluvan sikamaisella tavalla.

 

MAALIN TOIMINTA JA PALKINNOT

 

Viimeiseltä rastilta ei ole viitoitusta, mutta suora näköyhteys maaliin. Maalissa on maalileimaus, johon aika pysähtyy. Keskeyttäneetkin tulevat maaliin ja ilmoittavat keskeyttäneensä. Maalista siirrytään tulospalvelun luokse.

 

Maali suljetaan klo 14.00, johon mennessä kaikkien äidin porsaitten on syytä olla pois maastosta.

 

Koska logistisista syistä joudumme tänä vuonna hoitamaan ajanoton seuran omin voimin, pyydämme teiltä ymmärtämystä sitä kohtaan, että meillä ei tänä vuonna ole tarjolla tulostaulua, online-seurantaa tai muita herkkuja ja että ajanottojärjestely on hiukan kotikutoinen. Tulokset tulevat kyllä oikein ja tulevat iltapäivän mittaan nettiinkin.

 

Palkintojenjakoon ryhdytään klo 13, jolloin tulosten pitäisi olla selvät. Tänäkin vuonna palkitsemme kaikki hyväksytysti reissunsa suorittaneet osallistujat sika-aiheisin palkinnoin, joten kannattaa ehkä jäädä odottelemaan palkintojenjakoa, ennen kun lähtee kotiin, Kainuuseen tai esimerkiksi kotiin Kainuuseen.

 

MTR-kuitteja saa kahvilasta (1/hlö).

 

 

KAIKEN TAKANA ON POSSU, JOKA IHANASTI RAKASTAA...

 

Tästä kaikesta vastaavat (monien talkoolaisten ohella)...

 

Pahnueenjohtaja Sini Aartomaa

Ylimmäinen ratatöpselikärsä Janne Seppälä, joka teki tänä vuonna myös pikkupossujen radat

Ajanottosika Manu Kuisma

Tarkkailusika Aimo Vähä-Pietilä, LHR  [kilpailun- ja ratavalvoja]

 

 

...ja jos nämä ovat sikoja eivätkä ymmärrä valituksia, niin protestit vastaanottaa tuomarineuvosto, jonka kokoonpano selviää kilpailupäivänä tulostaululta:

 

Tuomarineuvoston pj __________________  ,  _________

 

Jäsen  ____________________-, _________

 

Jäsen  ____________________,  _________